مجمع جهانی اقتصاد مدتی قبل یک گزارش 163 صفحه‌ای منتشر کرد و در آن به طور جامع در مورد این توضیح داد که در سال 2025 باید چه مهارت هایی داشته باشیم؟ حالا در این مقاله و ویدیو و زبان ساده، به سراغ 4 موضوع از این گزارش رفتم:

  • به طور خلاصه شغل هایی که در سال 2025 تقاضای کم‌تری دارند را می‌شناسیم،
  • به طور خلاصه با شغل هایی که در سال 2025 تقاضای بیشتری دارند آشنا می‌شویم،
  • به طور خلاصه با تخصص‌های شغلی انعطاف‌پذیر مناسب آینده آشنا می‌شویم،
  • به طور جامع مهارت های لازم برای آینده و سال 2025 را بشناسیم.

شغل هایی که تا سال 2025 تقاضای کمتری خواهند داشت

مجمع جهانی اقتصاد تخمین می‌زند که تا سال 2025، حدود 85 میلیون شغل در اثر تغییر تقسیم کار بین انسان و ماشین، از بین می‌رود.

شغل‌های حوزه Data entry

شغل‌های Data entry شغل‌هایی هستند که در آن یک نیرو اقدام به ورود اطلاعات در یک نرم افزار، سایت و… می‌کند. مثلا در یک شرکت، یک نیرو مشغول به وارد کردن نام تمامی مشتریان یا کارمندان همراه با شماره تماس و… شان به اکسل می‌شود.

طبق این گزارش با توجه به خودکار شدن فرآیندها و همینطور اتوماسیون‌هایی که در آینده شکل می‌گیرد؛ این شغل‌ها به مرور تقاضای کم‌تری خواهند داشت. علاوه بر Data entry، شغل‌های نزدیکی مثل تایپ هم به سرنوشت مشابهی دچار خواهند شد.

کارهای اجرایی ساده

شغل‌های بعدی که احتمالا تا 5 سال دیگر باید به مرور شاهد حذف شدن‌شان باشیم، شغل‌ها و کارهای اجرایی ساده مثل شغل منشی‌گری است. بنابراین بهتر است خیلی روی چنین مشاغلی حساب نکنید.

حسابداری و حسابرسی

زمانی‌که قرار باشد مشاغلی مثل منشی‌گری در آینده تقاضای کمی داشته باشد، منطقی است که مشاغل حوزه حسابداری و حسابرسی هم از بین بروند. البته منظور تمامی مشاغل این زمینه نیست و بیشتر روی صحبت با شغل‌هایی است که به‌شکل مبتدی با حسابداری سر و کار دارند. مثلا حسابدارهایی که بیشتر کارشان شبیه به ورود اطلاعات است تا تجزیه و تحلیل دقیق اطلاعات حساب‌های کسب و کار.

مونتاژکاری

ربات‌ها با هزینه‌ها و دردسر بسیار پایین‌تر اقدام به سر هم کردن و مونتاژ محصولات می‌کنند!

منظور از کار مونتاژ، آن‌دسته از مشاغلی هستند که در آن نیرو باید اقدام به سر هم کردن یک محصول کند. مثلا کار سر هم کردن قطعات یک مانیتور که تخصص خاصی هم نیاز ندارد. در حال حاضر اغلب در کشورهای چینی افراد به انجام این کارها مشغولند اما در آینده ربات‌ها جایگزین افراد فعال در این زمینه می‌شوند.

فروشندگی خیابانی یا منزل به منزل

منطقی است با توجه به اینکه هر روز آمار فروش آنلاین در حال افزایش است، شغل فروشندگان خیابانی در معرض خطر قرار بگیرد. بنابراین احتمالا در آینده کم‌تر کسی را ببینید که حاضر باشد به‌شکل منزل به منزل اقدام به فروش محصولات کند.

حالا به سراغ لیست مشاغلی برویم که تا سال 2025 تقاضای بیشتری خواهند داشت.

اگر از الان به فکر یادگیری این مشاغل باشید قطعا آینده شغلی خوبی در انتظارتان است.

1_ تحلیلگر داده یا Data Analyst

شغل و تخصص تحلیلگر داده چیزی نیست که بتوانم به طور کوتاه معرفی‌اش کنم. اما خب به طور خلاصه، در این شغل متخصص به کمک دانش عمومی که دارد و البته دانش تخصصی‌اش در کار با نرم افزارها، هوش مصنوعی، برنامه نویسی و… اطلاعات مورد نظر یک کسب و کار را جمع‌آوری، ساماندهی کرده و آنها را به چیزی تبدیل می‌کند که در نهایت بتوان از آن نتیجه‌گیری کرد یا حتی از آنها در هوش مصنوعی و… استفاده شود.

2_ متخصص هوش مصنوعی

اگر دقت کرده باشید، هوش مصنوعی در همین 3/4 سال گذشته تغییرات بزرگی در دنیای پیرامون ما به وجود آورده. از تغییراتش در دنیای تکنولوژی گرفته تا حتی حوزه‌های نظامی! بنابراین مطمئنا در آینده‌ای خیلی نزدیک متقاضیان استخدام متخصصان هوش مصنوعی بسیار بیشتر می‌شود. تا جایی‌که ممکن است هر کسب و کاری نیاز به استخدام یک یا چند نفر از این متخصصان داشته باشد.

3_ یادگیری ماشین

یادگیری ماشین یکی از مشاغل واقعا جذاب است. در این شغل متخصصان با ماشین‌ها و سیستم‌هایی سر و کار دارند که قرار است خودشان یادگیری داشته باشند! مثلا امروز ربات‌هایی وجود دارند که طبق یادگیری قبلی‌شان، می‌توانند دقیقه‌ها یا حتی ساعت‌ها با شما چت کنند و به سوالاتی که از آنها می‌کنید، پاسخ بدهند. جالب اینجاست که این ربات‌ها حتی از گفتگوی جدیدشان با شما هم چیزهای جدیدی یاد می‌گیرند! با توجه به این، آینده شغل یادگیری ماشین بسیار روشن است و متخصصان این حوزه بازار کار خوبی خواهند داشت.

4_ متخصص بازاریابی دیجیتال

در آینده نیاز به متخصصان بازاریابی دیجیتال بیشتر از الان حس می‌شود.

بله؛ متخصصان دیجیتال مارکتینگ از جمله افرادی هستند که هم در شرایط فعلی و هم آینده، شرایط شغلی بسیار خوبی خواهند داشت. مخصوصا که هنوز در بسیاری از کشورها از جمله کشور خودمان هنوز بازار فروش آنلاین محصول بسیار جای رشد دارد و این یعنی یک بازار رو به رشد برای متخصصان بازاریابی دیجیتال.

البته اصولا وقتی می‌گوییم متخصص دیجیتال مارکتینگ، بیشتر نظرمان در مورد کسی است که در یک یا دو حیطه از روش‌های بازاریابی آنلاین تخصص کامل و عمیق داشته و با بقیه زمینه‌های مرتبط آشنایی متوسط و کافی دارد. مثلا یک متخصص، به سئوی سایت و تولید محتوای سایت مسلط بوده و با ایمیل مارکتینگ، تبلیغات آنلاین و… یک آشنایی متوسط دارد و بیشتر خدماتش را هم در زمینه تخصص‌های اصلی‌اش ارائه می‌کند.

5_ متخصص اتوماسیون

در آینده‌ای نزدیک احتمالا شغل بسیاری از کارگران، افراد فعال در زمینه مونتاژ و… از بین می‌رود. چرا؟ چون کار آنها را قرار است ربات‌ها، نرم افزارها و سخت افزارها بر عهده بگیرند! در این شرایط اما هنوز هوش مصنوعی و همینطور ربات‌ها تا حدی پیشرفت نکرده‌اند که بتوانند همه کار را انجام بدهند. بنابراین نیاز به متخصصین اتوماسیون داریم که با نظارت بر همه چیز، به خودکارسازی کارها در صنایع کمک کند.

6_ متخصص توسعه کسب و کار

مخصوصا در ایران، هنوز کسب و کارها آنطور که باید با اصول رشد بیزینس آشنا نیستند؛ البته مشکل اصلی عدم آشنایی آنها با این اصول نیست، مشکل اصلی این است که هنوز خیلی از صاحبان کسب و کار اصرار دارند بدون نیاز به مشاوره و کمک گرفتن از متخصصان، خودشان مسیر رشد را طی کرده، در این مسیر آزمون و خطا کنند و حتی از بین بروند!

7_ متخصص امنیت اطلاعات

تصویر: متخصصان امنیت باید برای مقابله با هکرها و جلوگیری از نفوذشان، نقاط ضعف سایت یا برنامه را پیدا کرده و آن را رفع کنند.

از همان ابتدایی که کاربران به اینترنت هجوم آوردند؛ افرادی به فکر سوء استفاده از وجود حفره‌های امنیتی در سایت‌ها، اکانت کاربران و… بودند و اتفاقا به مرور به تعداد آنها افزوده شده. البته امروز امنیت اطلاعات اهمیتش بسیار بیشتر از امنیت اطلاعات یک شخص یا نهایتا کسب و کار است.

8_ متخصص اینترنت اشیاء

خانه‌های هوشمند عملا انقلاب جدیدی در دنیا بودند که می‌توانیم آنها را نسل بعدی معماری بدانیم. در این خانه‌ها بسیاری از اشیاء به اینترنت متصل هستند و به‌شکل هوشمند همه چیز را برای داشتن یک زندگی جذاب‌تر برای شما تنظیم می‌کنند.

مثلا خانه‌ای را تصور کنید که می‌توانید از راه دور، نور، باز و بسته شدن درب و پنجره و… اش را تنظیم کنید. یا اینکه تعیین کنید چه ساعتی پرده از پنجره کنار برود، چه ساعتی فلان موسیقی در خانه پخش شود و…  البته اینها صرفا بخشی از کاربردهای عظیم اینترنت اشیاء هستند و خب همین چیزهاست که باعث می‌شود در آینده اینترنت اشیاء به یکی از ترندهای شغلی محبوب تبدیل شود.

9_ متخصص برنامه نویس

ممکن است خیلی‌ها تصور کنند ما امروز در عصر طلایی برنامه نویسی هستیم اما اگر دقت کنید، در اغلب شغل‌هایی که بالاتر از آنها به عنوان شغل‌های پر تقاضا در آینده نام بردم، برنامه نویسی کاربرد دارد. بنابراین می‌توانیم بگوییم سال‌های آینده حتی جامعه کسب و کار بیشتر از الان به متخصصان برنامه نویس نیاز پیدا می‌کنند و این شغل هنوز برای شکوفایی جای زیادی دارد.

دیگر شغل‌ های پر تقاضا در آینده

علاوه بر مشاغل بالا، دیگر عنوان‌های شغلی پر تقاضا در آینده به این شرح هستند:

  1. متخصص big data
  2. مدیر پروژه
  3. مهندس رباتیک
  4. متخصص توسعه سازمانی
  5. مهندس فین‌تک
  6. مشاور استراتژیک
  7. متخصص پایگاه داده
  8. و…

مهارت‌ها و تخصص‌های Top cross-cutting در آینده

خب، در بخشی از این گزارش به چند مهارت Top cross-cutting در آینده اشاره شده. به زبان ساده، این تخصص‌‎ها، تخصص‌هایی هستند که حتی در صورت به مشکل خوردن در شغل فعلی، به شما اجازه می‌دهند سریعا نقش‌تان را عوض کرده و در یک شغل دیگر به کمک‌شان درآمد داشته باشید. به زبان دیگر اینها مهارت‌هایی هستند که در زمان و حال و آینده روی زمین نمی‌مانند!

  • بازاریابی محصول
  • مدیریت کسب و کار
  • تبلیغات
  • فروش
  • بازاریابی شبکه‌های اجتماعی
  • فناوری ذخیره اطلاعات
  • شبکه‌های رایانه
  • توسعه وب
  • کارآفرینی
  • هوش مصنوعی
  • علم داده
  • پشتیبانی فنی
  • طراحی گرافیک
  • مدیریت اطلاعات

نکته جالب اینجاست که حتی با وجود اینترنتی شدن همه چیز و توسعه مشاغل با ربات‌ها و نرم افزارها، هنوز هم مهارت فروش به عنوان یکی از مهم‌ترین مهارت‌ های آینده محسوب می‌شود. بنابراین هنوز هم مثل سال‌های گذشته، می‌توانم به شما توصیه کنم که در هر شغل و حوزه‌ای هم که فعال هستید، فروش را یاد بگیرید.

مهارت های لازم در آینده (مهارت های 2025)

مهارت‌های لازم برای آینده، مهارت‌هایی هستند که باعث می‌شوند در دنیای پرتلاطم چند سال دیگر، سطح کیفیت زندگی‌تان بیشتر از بقیه افراد عادی باشد.

خب، به بخش اصلی مقاله رسیدیم. تا اینجا با مهارت‌هایی که در آینده تقاضای‌شان کم می‌شود آشنا شدیم، مهارت‌ های پر تقاضا در آینده را شناختیم و لیست مهارت‌های Top cross-cutting را هم خواندیم. در ادامه اما می‌خواهیم با چندین مهارت مهم برای سال 2025 آشنا شویم. در واقع اینها مهارت‌هایی است که وجودشان در شما باعث می‌شود به یک انسان ارزشمندتر تبدیل شده، زندگی خوبی داشته باشید و با مشکلات کم‌تری روبرو شوید.

نکته: در مورد بعضی از این مهارت‌ها در سایت بیشتر از یک، دوره‌های رایگان یا غیر رایگانی داریم. بنابراین بعد از توضیح هر کدام، دوره مرتبطش را هم به شما معرفی می‌کنم.

در آخر

در دنیای کسب و کارِ رقابتی امروز، بسیاری از بیزینس‌ها صرفا به دلیل نداشتن مهارت‌های خلاقیت و ابتکار عمل است که شکست می‌خورند! چراکه آنها به جای دادن ایده‌های جدید صرفا کپی کردن را یاد گرفته‌اند و این یعنی همیشه در بهترین حالت، صرفا می‌توانند مثل گذشته رقیب‌شان باشند، نه بهتر!

البته کپی کردن مخصوصا در ابتدای مسیر بد نیست، اما خب قطعا فقط کپی کردن و نداشتن ابتکار عمل چیزی نیست که بتواند شما را چه در کسب و کار و چه دیگر حیطه‌های زندگی به موفقیت برساند.