دوره نوجوانی میتواند دوره ناخوشایندی باشد. در حالی که بسیاری زیبا و فوقالعاده است؛ گاهی اوقات احساسات، مشکلات و انتظارات برای آینده بسیار آزاردهنده میشوند و سخت میتوان آنها را مدیریت کرد. مربیگری نوجوانان به نوجوانان کمک میکند تا خودشان باشند و در تحقق رویاهای خود بهترین گزینههایی که دارند را انتخاب کنند. پاسخدادن به سؤالاتی از این قبیل، مهمترین چیز برای من چیست؟ میخواهم چه کار کنم؟ میتواند برای بسیاری از جوانان و نوجوانان کلافهکننده و در عین حال هراسبرانگیز باشد. ممکن است سالهای گرانبهای عمرشان را صرف انجام دادن کارهایی کنند که به گمان خود میخواستند انجام دهند یا به جای آن که به کارهایی مشغول شوند که دوست دارند.
اگر نوجوانان بتوانند با اهداف خود ارتباط برقرار کنند، کمکم اعتماد به نفس در آنها شکل میگیرد و میتوانند با بینش بیشتری درباره خود فکر کرده و راهی برای مراقبت کردن از خود پیدا کنند و تا پایان عمر این راه را ادامه دهند. شاید اگر کوچینگ در نظام آموزشی کمی همهگیرتر بود و نوجوانان را زودتر با یک کوچ همراه میکردیم امروز کودکان و نوجوانان شادتر و موفقتری داشتیم.
بهتر است همه به این مسئله آگاه شوند که کوچینگ چیست و چه فوایدی برای توسعه فردی دارد، آشنا شوند.
نوجوانان ممکن است به دلایل مختلفی از قبیل تغییرات سنی و جسمی، عدم تعادل هورمونها و نوسانات خلقی و بسیاری موارد دیگر شرایط سخت و پرفشاری رو تجربه کنند. این وظیفه کوچ نوجوانان است که صدای جنگجوی درون این نوجوانان را آزاد کند. یک کوچ حرفهای نوجوان میتواند به آنها فرصتی بدهد تا نگرانیهای خود را بشناسند و ابراز کنند.
کوچینگ به نوجوان کمک میکند تا چیزهایی را که برایش مهمتر است، کشف کند.
در گذر از این تغییرات، مهم است که به فرزند خود اطلاع دهید که برای حمایت از او کنارش هستید. با این وجود، آنها ممکن است به اندازه کافی اعتماد به نفس نداشته باشند تا در مورد مسائل خود با شما بحث کنند. این جایی است که یک کوچ نوجوان میتواند به کمک شما بیاید.
آنها یک منبع بیطرف و حامی فرزندتان هستند که با تجربه و تخصص در مسائل مربوط به نوجوانان، به چالشهای فرزند شما گوش داده و آنها را درک کنند.
کوچینگ نوجوانان مشاوره نیست!
درک این نکته مهم است که هنگام کمک به نوجوان خود، بین مشاوره و لایف کوچ یا کوچ نوجوان تفاوت زیادی وجود دارد. خیلی اوقات وقتی والدین با رفتار نامناسب فرزندشان روبرو میشوند، با یک مشاور یا درمانگر تماس میگیرند. اما کار با کوچ نوجوانان بسیار متفاوت است. سادهترین تفاوت کوچینگ و مشاوره؛
یک مشاور روی مسائلی مربوط به گذشته سر و کار دارد و به دنبال مشکل به دنبال آن راهحل میگردد اما یک کوچ نوجوان فقط روی آینده و نقاط قوت و پتانسیلهای فرد متمرکز است. از نظر روانشناسی اولی واکنشپذیر است و دیگری واکنشی است.
متأسفانه، اکثر والدین فقط در مواردی که ضعفی در فرزندشان احساس میکنند به دنبال کمک هستند و این جایی است که درمان یا مشاوره میتواند کمک کند. اما وقتی صحبت از کوچ نوجوان میشود، این رویکرد بیشتر به کمک به نوجوان شما برای یادگیری مهارتهای زندگی است به گونهای که وقتی 18 ساله شود برای رسیدگی به موانع و چالشهای بسیاری که پیش روی او قرار میگیرد بهتر عمل خواهد کرد.
کوچینگ و حمایت از نوجوانان
کوچینگ به نوجوانان کمک میکند تا در زندگیشان تصمیمات مهمی بگیرند، مثلاً در کدام دانشگاه تحصیل کنند یا چه حرفهای را برای خود برگزینند.
به نوجوانان کمک میکند تا اهداف و علایق شخصی خود را به شکلی کاملاً واضح و شفاف مشخص کنند.
به نوجوانان کمک میکند تا مهارتهای مدیریت زمان را به گونهای تقویت کنند که اهداف و علایق شخصی آنها را حمایت کند.
نوجوانان را در مدیریت روابط شخصی دشوار و همچنین بهبود آن کمک میکند.
به نوجوانان یاد میدهد که چگونه از خود دفاع کنند.
اعتماد به نفس و توانایی تصمیمگیریهای مهم زندگی را در نوجوان تقویت میکند.
کوچینگ در زمینه نوجوانان چگونه عمل می کند؟
وقتی نوجوانان در محیطی قرار میگیرند که حس میکنند از آنها حمایت میشود، میتوانند کارهای حیرتانگیزی انجام دهند. کوچینگ بستر لازم برای ایجاد چنین محیطی را فراهم میکند و نوجوان را ترغیب میکند تا زمام زندگی را به دست گرفته و خواستههایش را عملی کند.
یک رابطه کوچینگی با برگزاری یک جلسه مقدماتی 90 دقیقهای آغاز میشود، بعد هر هفته جلساتی به مدت 30 دقیقه با نوجوان گذاشته میشود که این جلسات میتوانند از طریق تلفن، ارتباط تصویری برگزار شوند یا حضوری و رو در رو باشند. جلسات کوچینگی مخلوطی از سؤالهای چالشبرانگیز، مکالمات جهتدار، تمرینهای خلاقانه، تمرینهای کتبی و خود را تجزیه و تحلیل کردن میشود.
منظور و هدف از تمامی این کارها عمیقتر کردن خود آگاهی و افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان است. میتوان در صورت نیاز از ابزارهای ارزیابی نیز بهره برد. در طول جلسات کوچینگ، کوچ و نوجوان با هم همکاری میکنند تا برای بالا بردن شهامت و جسارت در فرد مراحلی قابل اجرا و واقعبینانه طراحی کنند و از این طریق رضایتمندی و موفقیت شخصی را ارتقا داده و کمک کنند فرد بهتر تصمیم بگیرد.
نوجوان از کوچینگ به عنوان سکوی پرتابی برای رسیدن به توسعه فردی و محقق ساختن اهدافش بهره میگیرد. این مراحل میتوانند عملگرا و کاربردی باشند و از طراحی یک سیستم مدیریت زمان تا نوشتن کارهای مهم روزانه متغیر خواهند بود. کوچینگ فرآیندی منحصر به فرد است که به نوجوان کمک میکند تا مسیر خود را انتخاب کرده و گامی رو به جلو بردارد
چطور با گفتگوی مؤثر اعتماد نوجوانان را جلب کنیم؟
حرف شما به عنوان والدین زمانی خریدار دارد که اعتماد نوجوانتان را جلب کرده باشید. این اعتماد با نصیحت کردن و انتقادهای پی در پی و اثبات این موضوع که من بیشتر و بهتر از تو میفهمم، حاصل نخواهد شد.
شنونده خوبی باشید
اگر در گفتگوهایتان فقط شما حرف میزنید و موعظه میکنید، نوجوانان به سرعت از شما فاصله خواهند گرفت. با نوجوان خود طوری برخورد نکنید که حس کند بیاهمیت بوده و حرفی برای گفتن با شما ندارد. نوجوانان تمایل به صحبت کردن در مورد مسائلشان را دارند اما باید اجازه دهید آنها هم صحبت کنند. شاید لازم باشد تمرین گوش شنوا را انجام دهید تا این مهارت را کسب کنید.
فرزندانتان را جدی بگیرید
نوجوانتان را آنگونه که هست بپذیرید. ممکن است گاهی نظرات خام و غیر حرفهای بدهند اما همین که از آنها نظر بخواهید به آنها حس ارزشمند بودن میدهید. این موضوع مستقیم اعتماد به نفس آنها را مورد هدف قرار میدهد، پس باید دقت کنید.
انعطاف پذیر باشید
سعی کنید خودتان را در جایگاه آنها بگذارید تا علایق و خواستههایشان را درک کنید. نسل جدید خواسته های متفاوتی با دوران کودکی ما دارد و گاهی باید به نیازهایشان احترام گذاشت.
مقایسه نکنید
در دنیای امروز شاید بدترین کار ممکن مقایسه نقاط ضعف و قوت افراد با یکدیگر باشد. مقایسه کردن در هیچ سن و جایگاهی به فرد کمک نخواهد کرد بلکه در نوجوانان اثرات به مراتب خطرناکتری دارد. عملکرد هرکس به نسبت شرایط و موقعیت فعلی او سنجیده میشود و باید در مقایسه با خودش بهتر شود.
تلاش برای کشف هویت نوجوان
دوره نوجوانی بسیار سرنوشت ساز است و همه ما تصمیمات مهمی در بازه 12 تا 18 سالگی میگیریم. اینکه در چه رشتهای تحصیلی کنیم، چه شغلی را برگزینیم و چه کسانی را برای دوستی انتخاب کنیم و …
اگر در این سنین به فرزندان حس ارزشمندی بدهید در مراحل سخت زندگی و در مواجهه با چالشها عملکرد بهتری خواهند داشت و برنامههای تحصیلی، شغلی، ازدواج و… را به راحتی مدیریت میکنند و همه اینها به دورهای بستگی دارد که هویت آنها در آن شکل گرفته است.
از صمیم قلب باور داریم که نوجوانان نیز به اندازه بزرگسالان توانمند بوده و میتوانند به درک عمیقی از خود برسند و ببینند برای رسیدن به بالاترین سطح از رضایتمندی چه باید بکنند. اگر محیط مساعد باشد و پشتوانه و حمایت کافی فراهم شود، نوجوانها میتوانند ورای استانداردهای اجتماعی و انتظارات معمول برای خود یک زندگی فوقالعاده بسازند و این کار را انجام خواهند داد.
نوجوانها رؤیاهای بسیاری دارند و برای رشد و پیشرفت نیازمند یک فضای مناسب هستند، کوچینگ این فضا را برایشان مهیا میکند.