کوچینگ زندگی مناسب افرادی است که مایل به ایجاد تغییرات مهم در زندگی خود هستند. کوچ به افراد کمک می‌کند تا هدفشان در زندگی و چگونگی دستیابی به آن را بیابند. کوچ شخصی یا لایف کوچ به طور کلی افراد را در جایگاه نقطه شروع آن‌ها در نظر می‌گیرد.کوچینگ زندگی برای افرادی که مایل به ایجاد نوعی از تغییرات مهم در زندگی خود هستند، مناسب است. لایف کوچ به افراد کمک می‌کند تا بفهمند چه می‌خواهند و چطور می‌توانند به خواسته‌هایشان دست پیدا کنند. کوچینگ فردی و زندگی به طور کلی موضوعات مد نظر مراجع را به عنوان نقطه شروع خود در نظر می‌گیرد.
کوچینگ زندگی مجموعه ابزارهایی است که توانایی و کارآیی خود را به اثبات رسانده است و می‌توان در موقعیت‌های مختلف زندگی آن‌ها را به کار بست. این ابزارها در تمامی جنبه‌های زندگی به افراد کمک خواهند کرد و می‌توانند توسعه انسانی، سلامت جسمی و روحی، موفقیت حرفه‌ای و روابط فرد را هدف بگیرند.
تمرکز لایف کوچینگ بر ایجاد زندگی پرتحرک‌تر. شناسایی ارزش‌ها، اهداف و رویاهاست. شناخت موانع. اقدام به سمت دستیابی به هدف. مخاطبان این نوع از کوچینگ افراد از هر نوع، سن و حرفه‌ای هستند.

شما در یک جلسه ی لایف کوچینگ چه اتفاقاتی را تجربه خواهید کرد؟

1_ شما به کوچ خود مراجعه می‌کنید و از مسئله‌ای، شکوه یا گلایه دارید یا ممکن است به دنبال ارتقاء سطح در مسئله باشید.
2-کوچ با پرسشگری مسئله‌ی شما را بسط می‌دهد. به شما کمک می‌کند که از زوایای مختلف به موضوع خود نگاه کنید. بتوانید ارتباط موضوع پیش آمده را با ارزش‌ها، باورها و یا رفتارها و افکار موجود خود بیابید.
3-در ادامه کوچ به شما کمک می‌کند که هدف عالی خود را تعیین نموده و متوجه شدید که درون شما در جستجوی کدام هدف و موقعیت احساس نیاز وجود دارد.
4-در ادامه مسیر رسیدن به هدف و راهکارهای مورد نیاز برای این رسیدن را به اتفاق شما بررسی می نماید. به کمک خود شما مناسب‎‌ترین راهکار برای شما را پیدا می کند.
5- پس از آن به بررسی موانع احتمالی برای راهکارهای یافته شده می پردازید. به اتفاق یکدیگر از هموار بودن مسیر رسیدن به هدف مطلع می‌شوید.
6- حالا نوبت شماست که با مسئولیت پذیری و علاقه راهکارهای خودتان را اجرایی کنید. با رسیدن به هدف به حس شادابی و رضایتمندی برسید.
7-کوچ هم در صورت تمایل شما در این مسیر شما را همراهی خواهد کرد.

در کوچینگ زندگی تمرکز به‌طور ویژه روی نیاز به رشد می‌باشد. اگر رشد را میل به بهترشدن و پیشرفت تعریف کنیم، می‌توان گفت لایف کوچینگ به شما کمک می‌کند تا به آدم بهتری تبدیل شوید.
چند نفر را در زندگی سراغ دارید که از راکدبودن خودشان راضی باشند؟ بی‌شک همه ما به‌دنبال پیشرفت در زندگی، روابط و کسب و کارمان هستیم؛ به بیان دیگر همه می‌خواهیم از آنچه هستیم، بهتر شویم و شاید فلسفه وجودی هر انسانی این باشد.
ممکن است در مسیر رشد به کمک دیگران نیاز پیدا کنیم؛ اما چرا همیشه کمک و نظر دیگران به ما کمک نمی‌کند؟ جواب بسیار ساده است. شما بهترین متخصص و بزرگترین منبع برای پیشرفت و رفاه خودتان هستید. با این تعریف مشخص می‌شود بهترین راه کار همان راهکاری است که خود شما آن را خلق می‌کنید و کوچینگ همان فرآیندی است که به شما امکان خلق این راهکار را می‌دهد.

کوچ زندگی کیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

لایف کوچ شخصی است که با مهارت‌های کسب کرده در حوزه کوچینگ مسیر رسیدن به اهداف را برای شما تسهیل و در مسیر تبدیل شدن به بهترین نسخه خودتان شما را یاری و همراهی می‌کند. لایف کوچ یا مربی زندگی به شما کمک می‌کند تا خود حقیقی‌تان را کشف کنید. از توانمندی‌ها، نقاط قوت و پتانسیل‌های خودتان آگاه شوید و آن‌ها را برای رسیدن به اهدافتان به کار ببندید.

بر اساس آمارهای موجود تقریباً دوسوم افرادی که از کوچینگ استفاده می‌کنند، بانوان هستند. شاید دلیل این امر آگاهی بانوان از توانایی‌ها و پتانسیل‌های وجودی‌شان باشد. همین‌طور می‌توان در نظر گرفت که بانوان بیشتر از آقایان تمایل به حل مشکلات و مسائل زندگی خود دارند.

نقش لایف کوچینگ در موفقیت

حتماً در زندگی شاهد زمان‌هایی بوده‌اید که به‌دلیل هجوم افکار و احساسات منفی کلافه و سردرگم شده باشید. زمان‌هایی که ناامید هستید و خشم و اندوه را تجربه می‌کنید، از مسیر پیشرفت و رشد خارج می‌شوید. کوچینگ زندگی می‌تواند شما را دوباره به مسیر اهدافتان برگردانده و در آن مسیر نگاه می‌دارد.
لایف کوچ کسی است که به شما کمک می‌کند تمرکزتان را روی هدف حفظ کنید و اقدامات ضروری برای رسیدن به آن هدف را انجام دهید.

مزایای کوچینگ زندگی
مزایای استفاده از لایف کوچینگ

معایب کوچینگ زندگی چیست؟

باتوجه‌به تمامی مزایای که برایتان شرح دادیم، آیا همچنان به‌دنبال دانستن معایب لایف کوچینگ هستید؟!
کوچینک مهارتی است که کوچ با طی کردن دوره‌های معتبر و تمرین بسیار زیاد به آن دست پیدا می‌کند‌. کوچینگ معایبی ندارد؛ اما اگر این مهارت توسط شخصی اجرا شود که به‌درستی آموزش ندیده است و تجربه و تبحر کافی ندارد، ممکن است کارایی و نتایج مدنظر مراجع را برایش به ارمغان نیاورد؛ بنابراین بسیار مهم است که این مهارت توسط فرد مناسب (لایف کوچ ماهر) برای شخص مناسب و در زمان مناسب استفاده شود تا حداکثر کارایی و بهره‌وری را به‌همراه داشته باشد.

دستاوردهای لایف کوچینگ چه چیزهایی است؟

شاید مشتاق باشید بدانید طی کردن فرایند لایف کوچینگ چه دستاوردهایی برای شما خواهد داشت. در فهرست زیر به تعدادی از دستاوردهای لایف کوچینگ اشاره کرده‌ایم:
• افزایش تعادل کار و زندگی
• توانایی مدیریت استرس و احساسات ناخوشایند
• توسعه مهارت‌های فردی
• بهبود مهارت حل مسأله
• افزایش خلاقیت و هوش هیجانی
• بهبود مهارت همدلی و ارتباط موثر
• تصمیم‌گیری درست و موثر
• شناخت توانمندی‌ها و پتانسیل‌ها
• تغییر دیدگاه
• مدیریت خود یا خودمدیریتی
• خروج از منطقه امن ذهنی
• افزایش شجاعت و شهامت
• اقدام گرایی

یک کوچ زندگی چه مهارت‌هایی نیاز دارد؟


۱٫ گوش دادن فعال به‌عنوان مهارتی پایه‌ای در تمامی مهارت‌های موردنیاز کوچ قرار دارد. قطعاً منظور از گوش دادن فقط شنیدن صحبت‌های مراجع نیست؛ بلکه کوچ باید توانایی شنیدن ناگفته‌های مراجع را نیز داشته باشد.
۲٫ مهارت دوم پرسشگری است. یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین ابزارهای کوچ پرسیدن سوالات موثر است. کوچ توانمند با پرسیدن سوالات درست، به‎جا، موثر و قوی شما را به تفکر وا می‌دارد و این تفکر باعث به وجود آمدن خلاقیت درون شما خواهد شد.
۳٫ مهارت سوم بازخورد دادن است. بازخورد دادن مناسب و به‌جا زمانی اتفاق می‌افتد که به‌درستی به محتوای کلام و زبان بدن مراجع توجه شود؛ بنابراین پیش‌نیاز این مهارت همان گوش دادن فعال است. بازخورد باید در زمان مناسب ارائه شود و باید به رویداد مربوطه دقیقاً ارتباط داشته باشد.
۴٫ مهارت چهارم همدلی است. هم دلی به ما کمک می‌کند تا مسأله را از دید مراجع نگاه کنیم و احساسات او را نسبت به مسأله درک کنیم. باید توجه داشت که هم‌دلی و همدردی دو واژه متفاوت هستند و نمی‌توان این دو را به‌جای یکدیگر استفاده کرد.
۵٫ مهارت پنجم برقراری ارتباط موثر است. برقراری ارتباط درست و موثر با مراجع بسیار مهم است و برای مراجع این امکان را فراهم می‌کند تا بدون نگرانی از قضاوت شدن، خود واقعی‌اش را ابراز کند. توانایی برقراری ارتباط موثر یکی از پایه‌های کوچینگ است؛ بنابراین لایف کوچ‌ها باید هوش هیجانی خود را تقویت کرده تا به این مهارت دست پیدا کنند.
۶٫ مهارت ششم مهارت متمرکز ماندن است. کوچ باید همواره تمرکز خود را حفظ کند تا بتواند مراجع را در مسیر اهداف نگاه دارد و جلسه کوچینگ را به‌خوبی هدایت کند؛ درواقع هرگاه مراجع از مسیر اصلی خارج شود، کوچ او را به مسیر باز می‌گرداند و این مسأله مستلزم داشتن مهارت مایندفولنس (mindfulness) یا ذهن آگاهی است.